Valoku

Hyviä kuvanmuokkausohjelmia

Yksi valokuvaajan tai graafikon tärkeistä työkaluista on hyvä kuvanmuokkausohjelma. Kuviin voidaan haluta muokkauksia esimerkiksi väreihin, tarkennukseen tai niihin voidaan haluta erilaisia efektejä, kuten tekstiä tai kuvia.

Tämä on täysin mahdollista kuvanmuokkausohjelmalla. Niitä onkin saatavilla erittäin paljon, mutta suosittelemme tässä parhaita ohjelmia, joita kannattaa ilman muuta kokeilla. Mikäli et ole valmis suinpäin ostamaan uutta ohjelmaa, voit kokeilla ohjelmasta saatavaa ilmaisversiota (trial tai demo version). Ilmaisversioissa on yleensä käytettävissä ohjelman kaikki toiminnot. Ainoana erona on se, että ohjelma lakkaa toimimasta esimerkiksi kuukauden jälkeen. Tällöin voit tehdä päätöksen, ostatko ohjelman itsellesi.Kuvanmuokkausohjelmalla voit luoda esimerkiksi hauskat ja ainutlaatuiset joulukortit perheesi kuvista. Tai voit pitää hauskaa muokkaamalla kuviin mielikuvituksesi tuotteita. Ohjelmilla luonnistuvat vaikka kalenterin kuvien muokkaukset tai vaikkapa ihon virheiden poistot. Ohjelman käytön opettelu tapahtuu parhaiten tekemällä. Kokeile erilaisia efektejä, niin saat kokemusta ja yleiskuvaa, mitä mistäkin tapahtuu. Pitkän harjoittelun jälkeen olet jo taitava ja muokkaus sujuu luontevasti ja nopeasti.

Suosittelemamme kuvanmuokkausohjelmat

Tunnetuin kuvanmuokkausohjelma lienee Adobe Photoshop. Se julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1990 ja se saavutti suurta suosiota kuvanmuokkaajien kesken. Ohjelmalla onnistuu kaikki tarvittavat muokkaukset, kuten värien säätö, tekstin ja efektien lisäys ja paljon muuta. Kuvien muokkauksessa vain taivas on rajana ja monet luovat artistit käyttävätkin Photoshopia taideteostensa luomiseen. Lisäksi ohjelmalla voidaan luoda eri verkkosivuilla käytettäviä niinkutsuttuja bannereita tai taustakuvia. Photoshop-nimestä on muovautunut oma termi kuvien muokkaamiselle: photoshoppaus. Tätä termiä käytetäänkin yleisesti riippumatta käytettävästä ohjelmasta. Paint Shop Pro on yksi Photoshopin kilpailijoista. Myös sillä onnistuu kaikki edellämainitut efektit ja muokkaukset. Erona on se, että PSP:n valmistajana on Corel. Corelilla on saatavilla myös paljon muita kuvanmuokkausohjelmia ja näistä on saatavilla ilmaiset demoversiot. Katso Corelin viralliset verkkosivut. GIMP on yksi tunnetuista kuvanmuokkausohjelmista. Se on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelma, joka luotiin alunperin Photoshopin vapaaksi korvaajaksi. Sillä voidaan muokata rasterikuvia ja ohjelma on saatavilla kaikille käyttöjärjestelmille. GIMPin saa ladattua ilmaiseksi sen virallisilta verkkosivuilta. Heti etusivulla on nähtävillä uutinen, jonka mukaan ohjelma sai 100 000 dollarin lahjoituksen GNOME:lta. Tällä ruhtinaallisella summalla ohjelmaa pystytään kehittämään edelleen vain parempaan suuntaan. Yksi GIMPin hyvistä puolista on se, että se toimii maksuttomasti myös älylaitteilla. Tosin se vie asennettaessa runsaasti tilaa ja gigan verran vielä asennuksenkin jälkeen eikä sovellusta voida siirtää muistikortille. Mutta mikäli käytössäsi on tehokas älypuhelin, ei tämä ole ongelma. Lisäksi näyttöä on vielä helpompi käyttää, jos käytät tablettia. Nykyteknologia mahdollistaa monen muun asian tavoin myös siis kuvanmuokkauksenkin.

Kuvanmuokkaus ja yritykset

Kuvanmuokkausta voi toki harrastaa muutkin kuin valokuvaajat. Se on hyvä työkalu myös esimerkiksi verkkosivujen tekijälle tai graafikolle. Monissa verkkosivustoja tarjoavissa palveluissa on hyvät valmiit teemat, mutta mikäli yrityksen verkkosivuihin täytyy saada yrityksen ilmeen mukainen teema, täytyy taustakuvat ja muut grafiikat luoda itse. Tässä vaiheessa kuvanmuokkausohjelma tulee kyseeseen.Yrityksen logoa suunniteltaessa tarvitaan vektorigrafiikkaa tukeva ohjelma. Tällainen on esimerkiksi Corel Draw. Sillä on mahdollista luoda tarkkoja grafiikoita, kuten logoja. Esimerkiksi tekstilogoa voi muokata niin paljon kuin tarvitsee ja lopputuloksena on ammattimainen, esimerkiksi autoteippauksiin soveltuva tiedosto. Lisäksi ohjelmalla voidaan luoda julisteita, mainoksia tai kirjan kansia. Vektorikuvaa voidaan suurentaa ja pienentää niin paljon kuin haluaa, sen vaikuttamatta kuvan lopulliseen laatuun. Adoben vastaava ohjelma on nimeltään Illustrator, joka on myöskin erittäin suosittu ohjelma.

Kuvanmuokkaus ja yritykset