Valoku
Kamerat tulevaisuudessa

Kamerat tulevaisuudessa

Tulevaisuus – tuo ihanan pelottava sana, joka on periaatteessa helppo määritellä, mutta sen sisältö on sellainen, mitä emme oikeastaan tiedäkään. Sen merkitys on monenlainen ja monelle se aiheuttaa harmaita hiuksia, kun toisille se taas antaa motivaatiota ja energiaa tehdä tänään töitä.

Teknologian kehitys on monesti sellainen asia, jota mietitään ja josta keskustellaan paljon. Juuri teknologian kehitys ja tulevaisuus kulkevat käsi kädessä. Miksi näillä on sitten niin paljon merkitystä, kun puhutaan kameroista? Kamerat, jos jotkut, ovat juuri tässä tulevaisuuden kehityksen ytimessä nimittäin!

Oletko koskaan ajatellut, miten mullistava keksintö kamera oikeastaan oli? Ymmärtääksemme sen, millainen on mahdollisesti kameran tulevaisuus, kurkkamme hieman siihen, millainen on kameran historia. Historia saattaa nimittäin antaa parhaimman katsauksen tulevaan!

Kameran historiaa

Kameran historia ei ala siitä, kun keksittiin valokuvaus ja rakennettiin ensimmäinen kamera. Oikeastaan se alkaa jo 1500-luvulta, kun taiteilijat ryhtyivät käyttämään pimeää huonetta, jossa oli reikä. Tämä reikä heijasti valoa ja näin ollen heijasti toiselle puolelle ylösalaisin olevan kuvan.

Tätä mekaniikkaa taiteilijat käyttivätkin taiteessa, eikä se ollut mitenkään erikoista. Vaikka tämä ilmiö olikin tuttu, ei silloin vielä tarkalleen ymmärretty, miten se oikeastaan toimi ja miksi se toimi. Vasta 1700-luvun puolella ja oikeastaan lopulta vasta 1800-luvulla osattiin yhdistää tämä ilmiö moneen muuhun asiaan, josta lähdettiin kehittämään kameraa, jonka tunnemme tänään.

Maailmanhistorian ensimmäinen, onnistunut valokuva on ilmeisesti vuodelta 1826. Silloin tietysti kamera ei ole se mukana kannettava laite, vaan todellakin jotain muuta. Tuon vuoden jälkeen kuitenkin kamerat ovat muotoutuneet pikkuhiljaa siihen muottiin, jossa olemme tottuneet näkemään ne tänään.

Merkityksellisiä muutoksia kameran historiassa on ollut useita. Ensinnäkin kameran siirrettävyys, kameran koko ja tietysti filmi. Digitaalinen valokuvaus mullisti valokuvauksen samalla lailla, kuin digitaaliset ratkaisut yleensäkin. Kamerat kehittyivät tietysti siihen, että niillä ei otettu pelkästään valokuvia, vaan pystyttiin kuvaamaan jopa liikkuvaa kuvaa.

Kameratyyppejäkin on siis hurjasti erilaisia ja niistä voisimme keskustella pitkät pätkät. Tietysti tunnetuimmat ovat filmikamera, digitaalikamera ja varmaankin videokamera. Sen lisäksi kameratyyppejä ovat esimerkiksi valvontakamera, järjestelmäkamera ja pikakamera.

Kameran historiaa

Mikä kameratyypeistä kulkee sinun kanssasi nykyisin aina? Tässä pääsemmekin sujuvasti kameran tulevaisuuteen ja siihen pohdintaan, mihin maailmamme on menossa. Kameroita on nimittäin tosiaan monia erilaisia ja niillä jokaisella on aina oma tarkoitus.

Emme osannet arvatakaan, että jossain vaiheessa elämäämme eläisimme niin vahvasti digitaalista elämää, että taskuissamme kulkee älylaite, jossa voimme parilla napin painalluksella hakea mitä tahansa tietoa, laittaa viestiä ystävälle ja napata huippulaadukkaan kuvan samalla.

Tähän suuntaan voimmekin olettaa, että myös kamerat kehittyvät tulevaisuudessa. Monipuolisuuteen, toimivuuteen ja helppoon käytettävyyteen. Tosin on aina vaikea kuvitella, miten joku voisi olla vielä helpompi, kuin nyt, mutta jostain syystä se aina tapahtuu.

Kehitystä näemme usein myös työelämässä ennen, kuin kuluttajamarkkinoilla. Voidaankin vain spekuloida, mihin kaikkeen töissä, kuten elokuvien tai valokuvauksen huippuammattilaisilla on tarvetta. Visuaalinen maailma kehittyy hurjaa vauhtia ja jatkuvasti etsitään uusia ratkaisuja.

Varmasti näemme tulevaisuudessa erittäin kestäviä kameroita, jotka tuottavat huippulaatua pienessä koossa ja niillä on jokin hyperominaisuus. Huippuammattilaiset eivät niinkään käytä kameroita, joilla pystyy tekemään oikeastaan mitä vaan, vaan haluavat lopputuloksen olevan juuri tietynlainen, joten silloin kameran tehtävänä on tuottaa odotettu tulos.

Kameroiden kehitystä onkin varmasti mielenkiintoinen seurata ja hienointa on nähdä se, miten hyvien kuvien ja videoiden ottaminen ei ole vain pienen porvariluokan mahdollisuus, vaan melkeinpä jokaisen ihmisen perusoikeus. Tällaisesta kehityssuunnasta pitää varmasti moni.