Valoku

Mustavalkokuvaaminen

Mustavalkoiset kuvat ovat täysin omaa luokkaansa. Niiden avulla voidaan viestittää monenlaista sanomaa. Ne voivat olla esteettisen kauniita, haikeita tai jopa pelottavia. Kuvan voi valita ottaa mustavalkoisena monesta syystä. Yksi näistä on muutoin piiloon jäävät, tärkeät yksityiskohdat. Kerromme muutamia vinkkejä mustavalkokuvaamiseen liittyen, joiden avulla voit ottaa entistä kauniimpia otoksia, mustavalkoisena. Kaiken ei aina tarvitse olla värikästä.

Yksityiskohdat esiin

Mustavalkoisissa kohdissa saadaan nostettua esiin sellaisia yksityiskohtia, jotka eivät muuten olisi niin esillä värillisessä kuvassa. Mustavalkoisessa kuvassa tumman ja vaalean kontrasti on hyvin esillä. Värillisessä kuvassa katsoja ei välttämättä osaisi kohdistaa katsettaan juuri samoihin yksityiskohtiin kuin mustavalkoisessa kuvassa. Värillisessä kuvassa jokin väri saattaisi viedä huomion näiltä yksityiskohdilta.

Esimerkkinä vihreää metsää vasten seisova eläin. Värillisessä kuvassa metsä voi viedä huomion, mutta mustavalkoisessa kuvassa eläin tulee selvästi esiin. Toinen esimerkki voisi olla korkeakontrastinen ja terävä kuva silmästä. Silmää katsottaessa huomion vie yleensä silmän väri. Se onkin usein se ensimmäinen ajatus, joka tulee silmää katsottaessa. Mutta mustavalkoisessa kuvassa väriä ei tarvitse ajatella. Ripset ja muut yksityiskohdat tulevat upeasti esiin ja voit saada aikaan upean taideteoksen.

Valon ja varjon leikki tulee paremmin esille mustavalkoisessa kuvassa. Kadulla seisovan ihmisen varjo ei välttämättä osu silmään lainkaan, jos kyseessä on värillinen kuva. Mustavalkoisessa kuvassa kaikki halutut yksityiskohdat saadaan esille, riippuen valitusta suodattimesta. Varjo voi joko hukkua kuvan muuhun väritykseen ja harmaiden sekaan, mutta se voi myös ponnahtaa esille päällimmäisenä, mikäli kameran asetukset ovat oikein.

Kukissa on yksityiskohtia enemmän kuin olet ehkä ajatellutkaan. Kokeile kuvata erilaisia kukkia. Huomaat, kuinka vihreät lehdet jäävät täysin taka-alalle ja kukan muoto tulee upeasti esiin mustavalkoisuuden ansiosta. Nosta hieman kontrastia, niin saat klassisen kauniita kuvia. Kokeile erityisesti vaaleita kukkia, niin ne nousevat hienosti esiin tummempaa taustaa vasten. Voit kokeilla, miltä kuva näyttäisi kaukaa ja läheltä. Kumpi on parempi?

Suodattimien käyttö

Olet saattanut käyttää suodattimia ennenkin, värikuvien kanssa. Mustavalkoistenkin kuvien kanssa voidaan käyttää suodattimia. Yksi keino on suodattaa joko siniset, vihreät tai punaiset värit. Voit kokeilla näitä kolmea eri suodatinta kuvauskohteellesi, niin huomaat, kuinka esimerkiksi tausta tai vaaleat kohdat näkyvät eri tavoin. Voit valita suodattimen sen mukaan, mitä kuvan kohtaa haluat korostaa.

Monissa kameroissa ja älypuhelinten kameroissa on suodattimia sekä värillisille että mustavalkoisille kuville. Kuville voidaan valita suodatin myös jälkikäteen, jolloin voit valita haluamasi lopputuloksen.

Kokeile näitä

Rakennusten kuvaaminen: kivirakennukset näyttävät vahvemmilta. Jokainen yksittäinen kivi korostuu mustavalkoisissa kuvissa. Voit saada kuvaan vanhanaikaista tai jopa pelottavaa tunnelmaa, riippuen valaistuksesta, kuvan asettelusta ja kuvauskohteesta. Rakennuksista voi napata mustavalkokuvia myös arkkitehtuuria ajatellen – kaikki rakennuksen muodot korostuvat ja voit tuoda rakennuksessa käytetyn arkkitehtonisen tyylin hienosti esille.

Kaupunki yöllä. Näistä kuvista tulee mielenkiintoisia. Rakennusten muoto ja katuvalot korostuvat. Jos kadut ovat sateesta märkiä, tulee kuvista entistä mielenkiintoisempia. Myös sumu tuo kuvaan ainutlaatuista kauneutta. Kannattaa kokeilla kuvaamista eri vuoronkaudenaikoina, sillä erilainen valaistus vaikuttaa kuvaan suuresti.

Talvikuvat. Talvella ympäristö on muutenki valkoista eikä kesän värejä näy. Puut näyttävät aivan upeilta valkoista taustaa vasten. Kaukana siintävät hahmot erottuvat selvästi muuten valkoisessa maisemakuvassa.

Leikkipuiston tai muun alueen kuvaaminen tyhjänä saa aikaan lähes apokalyptisen tunnelman. Kokeile vaikka kuvata tyhjää keinua tai penkkiä. Kokeile erilaisia kuvakulmia ja suodattimia. Huomaat, kuinka voit muuttaa kuvan välittämää tunnelmaa pelkällä värin suodatuksella.