Valoku

Urheilukuvauksen Perusteet osa 2

Se, mitä lajia ja missä sitä kuvaa määrittelee paljon. Onko laji sisällä vai ulkona, onko se yksilö laji vai joukkue laji, kuinka nopeita liikkeitä siinä on ja kuinka lähelle kuvaaja pääsee kuvattavaa. Minkälaista valoa tiloissa käytetään ja minkälainen on kuvattavan asuteet. Valkopukuisia kamppailulajeja sinisellä matolla on aivan eri kuvata kuin nopeaa ralliurheilua tai kaukaa kuvattua jalkapalloa.  Lajitietämys ja lajien valikoiminen omaan repertuaariin on siis yksi tärkeimmistä asioista päättää, kun ryhtyy urheilukuvaajaksi.

Käytännön vinkkejä kamerasta

Sulkijanaika on yksi käytännöllisimpiä vinkkejä mihin kannattaa kiinnittää paljon huomiota, se että saa suljin ajan 1/125 ja sen alle on tärkeää, jotta liikkuvan kuvan kuvaamisesta tulee terävää. ISO-arvon kanssa joutuu usein tinkimään kuvan rakeisuudesta, mutta silti vaikka kuva olisi rakeinen on tärkeämpää, että se on tarkka. Pyri siis aina käyttämään vähintään 250 suljinaikaa ja mitä isommaksi lukeman saat, sen paremmat mahdollisuudet onnistua kuvissa sinulla on. Mitä suurempi aukko eli mitä pienempi f-arvo sinulla on, sen paremman syväterävyyden saat kuvalle, kun tarkoitus on saada kohde erottumaan taustastaan. Tämä on erittäin hyvä hyöty urheilukuvauksessa. Mutta toki tosin on myös lajeja, joissa aukko täyty olla mahdollisimman pieni eli f-arvo olla suuri ja tällaisia on muun muassa joukkuelajit. ISO arvo määrittelee paljolti kuvan laadun ja mitä isommalla ISO arvolla kuvaat, sen rakeisemmaksi kameran kuva tulee. Mitä parempi ja laadukkaampi kamera sen parempia kuvia suurilla ISO arvoilla kuitenkin saat, joten jos pääsääntöisesti kuvaat huonosti valaistuissa tiloissa, kannattaa kameraan panostaa enemmän, jotta onnistut. Jos kuitenkin kuvaat hyvissä tai ainakin kohtalaisesti valaistuissa tiloissa, voit käyttää ISO arvoa automaattiasetuksella ja kamera päättää suljinajan ja aukon suuruuden mukaan ISO arvon. Urheilussa varsinkin nopeatempoisessa sellaisessa kannattaa aina käyttää sarjakuvausta. Tämä kuitenkin vaatii myös sen aina, että muistikortti on nopea lukuinen, ettei pätkimistä tapahdu ja toki myös suuren muistikortin ettei hyvän tilaisuuden tulle lopu muisti kesken. Mikään ei voisi ärsyttää enempää kuin kesken hektisen tilanteen joudut alkaa selailla kuviasi ja poistaa niitä. Pidä aina takataskussa toinen muistikortti varmuuden vuoksi. Ian on parempi ottaa aivan liikaa kuvia kuin liian vähän, jolloin on enemmän valinnan varaa siihen, että löytää juuri sen täydellisesti onnistuneen, valottuneen ja asetellun tarkan kuvan niiden kuvien joukosta.

Valokuvaus vaatii kameran käytön opettelua

Kirjallisuutta aiheesta on reilusti. Ja sitä kannattaa lukea. Kameran käyttö kuitenkin, kun on pelkkää tekniikan osaamista suurimmalta osuudeltaan. Silmä kuvaamiselle kehittyy ja on olemassa tai ei, siihen usein auttaa vain kuvaaminen ja oma taiteellisuus. Mutta kuvateknisiin asioihin voidaan vaikuttaa kameran tuntemisella. Sen jälkeen myös suuressa roolissa varsinkin nykypäivänä on se, että miten osaa kuvia jälki käsitellä. Jos ottaa kuvat raw tiedostoina, on jokaista kuvaa mahdollisuus muokata jälkikäteen ja nuo tiedostot vaativatkin sen. Photoshopin käyttämisen opettelu voi viedä paljon eteenpäin, mutta aloittavalle kuvaajalle suositellaan kuitenkin aluksi sitä, että kuvista saisi hyviä jo ilman minkäänlaista käsittelyäkin. Silloin ihan todelliset taidot kehittyvät ja omalle kuvaamiselle tulee oma tyyli ja suuntaus. Jos keskittyy alussa liikaa valokuvien muokkaamiseen voi olla, että perustaidot jäävät vähemmälle huomiolle ja todellisuudessa oma osaaminen keskittyykin muokkaukseen eikä itse kuvaamiseen. Tällöin on vaikea kehittyä itse kuvauksessa, jos kaikkien kuvien kauneus perustuu hyvään jälkikäsittelyyn.