Valoku

Urheilukuvauksen Perusteet osa 3.

Hyvistä urheilukuvaajista on pulaa. Ala ei ole mikään hyvin palkattu ja usein kuvaajat eivät todellakaan tienaa elinkeinoaan kuvaamisella. Siksi myös mitään huippukuvaajia ei välttämättä alalta löydykään kovasti vaan se on suppea ja keskittynyt harrastajien joukkio, joka tekee suomen urheilukuvaukset. Kuvaamisen kaupallistamiseen vaaditaan paljon. Kuvaaminen on aliarvostettu ammatti suomessa ja hyvistä kuvista ei olla valmiita maksamaan. Kuvaajan täytyy erottua joukosta ja erottua älypuhelinkuvaajista. Se ei enää nykytekniikalla olekaan mitään helppoa.

Ammattikuvaajan ja harrastekuvaajan ero

Ammatti ja harrastekuvaajan välillä on suuri ero. Ammattikuvaajan täytyy olla varma kuvaamisesta ja sen laadusta, Et voi luvat asiakkaalle toista ja toimittaa toista. Se, että käyt kuvaamassa harrastuksen oloisesti ja jälkeen päin myyt kuviasi on aivan toinen asia kuin olla vaikkapa kisojen virallinen kuvaaja. Kuvaa siis omilla ehdoillasi ja oman ammattitaitosi mukaisesti. Jos sinua pyydetään kuvaamaan tapahtumaan, josta et pysty varmistumaan kuvien laadusta, kerro siitä suoraan ja sovi vaikkapa kuva perusteinen palkkio mieluummin. Älä oleta ylimalkaisista taidoistasi ja pidä jalat maassa. Kakki kuvausolosuhteet eivät edes ammattivalokuvaajalle ole tarpeeksi hyviä hyvien kuvien saamiseksi, mutta kokemuksen kautta haastavatkin tilanteet saadaan kuitenkin maaliin asti. Uutta se, että asiakkaalle uskotellaan jotakin, mikä menee oman ammattitaidon yläpuolelle ei kannata ja pilaa ammatin maineen helposti. Pidä aina kirjaa hyvistä valokuvaajista, joilla on erityislahjoja ja ole valmis suosittelemaan heitä sellaisiin tilanteisiin, joissa oma osaamisesi taio kamerasi mahdollisuudet loppuvat. Se varmasti palkitsee sinut jatkossa ja voi olla, että suosittelun kautta samankaltainen suosittelu jatkuu myös toiseen suuntaan ja voit saada omia mielenkiinnoin kohteitasi vastaavia kuvauskeikkoja vastapalkinnoksi. Maine kuvaajana myös kärsii vahvasti, jos epäonnistut jossakin kuvauksissa, sillä kuvien levikin jälkeen voi olla, että et saakaan haluamaasi keikkaa, sillä kykyihisi ei luoteta enää. Ota huomioon siis myös kamerasi rajoitteet tätä asiaa pohtiessa. Lainakamera ei myöskään usein ole varteenotettava vaihtoehto, sillä kameran tuntemus on yksi ammattimaisuuden perustoja.

Lopuksi kooste vinkeistä

Jatkuvan automaattitarkennuksen kanssa on helpompi kuvata. Valitse siis AF-C tai AI servo asetus kamerastasi, kun kuvaat nopeaa urheilua. Kuvaa alhaalta käsin, se usein tuo urheiluun dramaattisuutta ja uutta kuvakulmaa, mitä alempaa pääset kuvaamaan usein sen mielenkiintoisempia lajikuvat tulevat olemaan. Maton tasalta on hyvä aloittaa. Hanki hyvä jalusta, joka mahdollistaa selkeät ja tarkat kuvat sekä nopean liikkumisen paikasta toiseen.  Käytä vähintään 250 suljin aikaa ja usein mitä pienemmän f-arvon saat eli suuremman aukon sen paremmin kohde erottuu. Lue paljon alan kirjallisuutta ja tutki ja tutustu kamerasi manuaaliin hyvin. Opi käyttämään sitä jopa unissasi ja tunnistamaan sen erilaiset asetukset. Keskity ja älä juo tärinää aiheuttavia kofeiinijuomia kuvauksen aikana. Nuku hyvin ja nauti tarpeeksi nesteitä ja ruokaa kuvauspäivänä. Varaa lisäakku ja muistikortteja tarpeeksi mukaasi. Pue päällesi joustavat ja liikkuvat sekä hengittävät vaatteet. Arvosta muita kuvaajia ja jaa sekä kuuntele vinkkejä tarkasti. Ole oma itsesi ja löydä oma kuvaus tyylisi. Kaikkea ei tarvitse osata jaa kuvat, oma tyyli ja omat lajit kannattaa hioa kuntoon mieluummin kuin kuvata kaikkea ja kaikkia. Jos kuvaamisesta on tarkoitus tehdä ammatti ole joustava, mutta vaativa ja pyydä oikeaa palkkiota työstäsi. Aikasi ei ole ilmaista silloin kun osaaminen on kunnossa. Onnea kuvauksiin!