Valoku

Valokuvamuseot

Valokuvaus on kokenut historiassa merkittävää muutosta ja kehitystä. Entisaikojen valokuvaus poikkeaa nykyajan kuvaamisesta monilla eri tavoin ja tämän pääsee toteamaan valokuvamuseoissa. Museot vaalivat erilaisia valokuvauskulttuureja ja esillä on vanhan ajan valokuvia ja kameroita ja museoiden kautta pääsee opiskelemaan kuvauksen historiaa.

Historiaa ei haluta unohtaa, vaan tietoutta jaetaan eteenpäin esimerkiksi näyttelyiden kautta. Vanhanajan kamerat ovat aina mielenkiintoisia ja moni onkin kiinnostunut pysähtymään ja ihmettelemään entisaikojen kameroiden tekniikkaa. Nykyajan pienet kamerat ovat niin kovin erilaisia verrattuna historian suuriin kameroihin. Museot ovat hyvä tapa tutustua valokuvauksen historiaan. On mielenkiintoista kuulla, kuinka ensimmäiset valokuvat on aikanaan otettu ja miten ne on saatu lopulta talletettua pysyvään muotoon. Ensimmäiset valokuvat eivät suinkaan olleet pysyviä. Kun pysyvä valokuva vihdoin keksittiin, oli materiaalina asfalttipalanen. Valokuvaus lähti kehittymään ja ensimmäinen Kodak julkaistiinkin jo vuonna 1888. Tämä tulee monelle varmasti yllätyksenä. Kyllä, kameroita on ollut olemassa niin kauan. Mikäli aihe kiinnostaa, voit käydä tutkimassa aihetta valokuvamuseolla. Alla on mainittu muutamia valokuvamuseoita, joissa aiheeseen pääsee tutustumaan mielenkiintoisella tavalla. Nappaa mukaasi vaikka perheesi, niin opitte jokainen jotain uutta!

Käymisen arvoisia museoita

Helsingissä toimii Suomen valokuvataiteen museo. Museossa pääsee katselemaan ja tutkailemaan useiden eri valokuvaajien näyttelyitä. Näyttelyissä voi esillä olla esimerkiksi sodanaikaisia kuvia tai nykyajan kuvaajien teoksia. Kuvat eivät siis rajoitu tiettyyn aikakauteen, vaan esillä on eri aikakausien kuvia. Vieraille on mahdollista järjestää opastettu näyttelykierros tai jopa luentoja ja keskustelutilaisuuksia. Museotoiminnan lisäksi järjestetään kolmen päivän valokuvauskursseja. Kursseilla oppii valokuvauksen perusteet ja esimerkiksi kännykkäkuvaus saa aivan uusia ulottuvuuksia kurssin myötä. Opetusta saa myös järjestelmäkameran käyttöön ja kursseja voi ostaa myös lahjaksi. Kuvien lisäksi saatavilla on myös kokoelma valokuvaukseen liittyviä kirjoja. Kirjakokoelmaa kasvatetaan koko ajan ja mukana on sekä kotimaista että kansainvälistä kirjallisuutta. Selattavissa on runsaasti valokuvalehtiä ja esimerkiksi opinnäytetöitä. Mikäli tarvitset kirjastosta jotain, voit varata ajan vierailulle. Helsingin kaupungimuseolla on valokuvia jopa 1840-luvulta lähtien. Vuonna 2017 museo julkisti laajan, jo 45 000 kuvaa käsittävän kokoelmansa julkiseksi, kaikkien saataville. Kuvat on saatavilla kaikille Helsinkikuvia.fi -palvelussa ja kuvat ovat niin korkealaatuisia, että ne ovat kelvollisia jopa teettämistä varten. Kuvia saa käyttää missä tahansa, noudattaen lakia koskien esimerkiksi kuvissa esiintyviä henkilöitä. Kuvia digitoidaan jatkuvasti, joten kuvavalikoiman jo runsas koko kasvaa koko ajan. Kuvista voidaan tutkia esimerkiksi tiettyjen aikakausien muotia, niistä voidaan nähdä kunkin ajan olemassaolleita rakennuksia tai voidaan tutkia kuvia eri vuosikymmenillä vallitsevista kulttuureista ja tavoista. Kuvia löytyy esimerkiksi helsinkiläisten kodeista ja vanhoista tapahtumista. Kuvia saa tilattua valmiina tulosteena. Kuvagalleriassa voi piipahtaa katsomassa kuvia esimerkiksi historian esitelmää varten tai voit elää hetken menneisyydessä selaten kuvia. Valokuvamuseossa pääset käymään myös Tallinnan reissun yhteydessä. Raatihuoneen takana sijaitseva valokuvamuseo kertoo valokuvauksen yli 150-vuotisen historian. Museossa pääsee näkemään runsaasti erilaisia valokuvaustarvikkeita, -välineitä sekä teoksia. Museon pääsymaksu on vain kaksi euroa ja lapsiltakin euron, joten summa ei päätä huimaa. Kannattaa jo senkin takia käydä piipahtamassa, mikäli valokuvauksen historia yhtään kiinnostaa. Museo on suljettu tiistaisin. Esimerkkinä museon näyttelyistä mainittakoon STODOM-näyttely, joka kertoo eestiläisen valokuvauksen muuttaneesta valokuvaajaryhmästä. Vierailija pääsee myös nauttimaan aina esillä olevista vanhanajan kameroista, jotka ovat hyvin mielenkiintoisia historiallisia välineitä. Mielenkiintoisena lisänä on pimiö 1900-luvun alkupuolelta. Pimiö onkin paikka, jossa useimmat eivät pääse koskaan käymään. Täällä siihen on kuitenkin mahdollisuus.

Käymisen arvoisia museoita