Valoku

Valokuvaus ennen ja nyt

Valokuvaaminen on kautta aikojen ollut keino tallentaa tapahtumia muistiin. Hetken ikuistaminen on ollut tärkeää niin iloisina kuin surullisinakin hetkinä. Osa tekee sitä työkseen ja osa taas harrastaa. Nykypäivänä se on niin yleistä, että moni ei edes ajattele kuinka juhlallista ja harvinaista se on joskus ollut. Valokuvauksen alkutaipaleella sitä tutkivat useat henkilöt samaan aikaan ja he onnistuivatkin kehittämään menetelmän, jolla saatiin hetki ikuistettua paperille tai nahalle. Kuva oli kuitenkin hetkellinen eikä pysynyt pinnassa pysyvästi. Varsinainen ratkaisu kehitettiin vasta reilu 100 myöhemmin, jolloin siitä on lähdetty kehittämään erilaisia menetelmiä ja julkaisutapoja. Siitä hetkestä lähtien markkinoille on tullut vähitellen erilaisia valmistajia ja heidän tarjoamia menetelmiä, niin laitevalinnoissa kuin ohjelmistoissakin.Edelleen nykypäivänäkin löytyy eriäviä mielipiteitä millä aikakaudella valokuvaaminen on ollut huipussa. Esimerkiksi uudet ja hienot digitaaliset kamerat ovat joidenkin ammattikuvaajienkin mielestä tällä hetkellä liian edistyksellisiä ja niistä löytyvät ominaisuudet ovat pikemminkin haitta, kuin hyöty. Ja tästä johtuen vanhatkin kamerat ovat varsin kysyttyjä nykypäivänä ja niiden hinnat ovat edelleen korkealla, varsinkin jos kunto on vähintäänkin hyvä. Ja vaikka kalusto on vanhaa, niin silti löytyy moni paikka, jotka esimerkiksi suostuvat huoltamaan laitteiston tai teettämään kuvia paperille.

Alusta nykypäivään

Valokuvaus on varsinkin alkuaikoina ollut melko arvostettu ja paljon mielenkiintoa herättävä toimenpide. Monelle onkin jäänyt mieleen katsellessaan vanhoja kuvia, kuinka siellä on koko perhe kauniissa vaatteissa. Se on todellakin ollut melko arvokasta ja harvinaista touhua, josta piti neuvotella etukäteen. Kamerat olivat isoja ja harvinaisia ja siitä syystä valokuvaaja piti tilata paikalle etukäteen.

vakavaa bisnestä

Tämä lysti ei tietenkään ollut halpaa. Jo pelkästään kertakäyttölamput salamoissa oli vaikea kuljettaa ehjänä ja niiden kuluminen maksoi paljon. Myöhemmin keksitty teknologia valotuksen suhteen sai aikaan mullistuksen valokuvaamisen maailmassa. Ihmisille alkoi olemaan mahdollista hankkia oma kamera, jota oikeastaan pystyi kantamaan mukana, koska koko on muuttunut pienempään suuntaan ja käyttökustannukset alkoivat olla kuluttajan markkinoita vastaavia.Myöhemmin valokuva alkoi muuttumaan värilliseksi ja vielä myöhemmin digitaaliseksi. Tämä on ollut vallankumouksellista, koska nyt kuvat on pystytty katsomaan ennen varsinaista teettämistä. Samalla hetkellä, huimaa vauhtia, kasvoi myös kuvankäsittely. Ja aivan hetken kuluttua se alkoikin olla kaikkien saatavilla. Eli enää ei tarvinnut olla töissä isossa yrityksessä, vaan taitojaan on päässyt kokeilemaan kotona tietokoneen avulla.

Valokuvaus työvälineenä

Valokuvauksen kehittymiselle on monia muitakin syitä. Ne ovat olleet ajankohtaisia riippuen ajanjaksosta, jolla on eletty. Jossain vaiheessa painoteollisuus osasi hyödyntää valokuvaa ja siinä vaiheessa laitevalmistajat ja valokuvaajat alkoivat olla todella tarpeellisia. Enää ei siis tarvinnut piirtää lehteen kuvia, ne pystyi ottamaan kameralla ja monistamaan useaan lehteen ennen julkaisua. Onhan tämä ollut mullistava keksintö. Vielä mullistavampaa on ollut värien lisääminen teetettyihin kuviin. Se mahdollisti yhä mielenkiintoisempien lehtileikkeiden tekemisen. Alkoi olla helpompi luoda luontoaiheisia kirjoja ja kuvakirjoja ylipäätään. Tämän kaiken kehittyessä mukaan tuli tietenkin tuotemarkkinointi. Kuvien esittämistyylillä on myös merkitystä ja niinpä niitä alettiin laittaa esille tietystä näkökulmasta. Oli yhä tärkeämpää pystyä muokkaamaan värejä ja varjoja ym. tekijöitä. Digitaalisen kuvan tullessa markkinoilla tämä kaikki järjestyi itsestään.

raja todellisuuden ja fantasian välillä

Nykyään jokaiselle on niin paljon kuvankäsittelyohjelmia tarjolla, että nähdessään kuvan jossakin, ei aina tiedä onko se totta vai ei. Tuntuu kuitenkin, että se alkuperäinen tarkoitus on vähitellen häviämässä. Kuvia ei nimittäin tallenneta enää niin ahkerasti kuin ennen. Korkeintaan johonkin kovalevylle, jossa se ei ole nähtävillä kovin helposti. Vai onkohan tämäkin kehitystä, joka jakaa käyttäjien mielipiteet eri ryhmiin.