Valoku

Valokuvaus: Harrastajan kamera valikoimat

Jos kaipaat harrastusta jonka voi helposti sovittaa normaali elämän ympärille, miten olisi valokuvaus? Nykyteknologia on tuonut taiteenlajin kaikkien tavoitettavissa, ja sen välineiden kehittyessä helppo käyttöisemmiksi, harrastajavalokuvaajan ei välttämättä tarvitse olla tekniikan ihmelapsi nauttiakseen kauniiden kuvien ottamisesta.

Viime vuosina omien valokuvien julkaisemisesta laajemmalle yleisölle on  tullut myös huomattavasti helpompaa, tehden kuvaamisesta mielekkäämpää niille meistä, jotka tykkäävät vertaistuen luomasta paineesta. Ennen harrastuksen aloittamista on hyvä ottaa hieman selvää mikä välineistö sopii itselleen parhaiten, digitaalisista kameroista löytyy markkinoilta useita eri malleja.

Älypuhelimet ja kompaktikamerat

Nykypäivänä useimpien taskusta löytyy kätevästi älypuhelin, jossa vakiovarusteena mukana kulkee suhteellisen hyvä digitaalinen kamera. Menneet ovat päivät jolloin puhelimen kameralla napatut otokset olivat pikselöityneitä ja tasa värisiä, nykypäivänä niitä on vaikea erottaa ensikatsomalla kalliimmilla digitaalisilla kameroilla napatuista otoksista.Jos harrastaja kaipaa vahvempaa kalustoa, digitaalisten kameroiden valikoimat ovat huomattavan laajat, ja niistä vi valita itselleen sopivat laitteet suhteellisen helposti. Hinnat vaihtelevat kamera tyypistä ja siihen tarvittavista lisä välineistä riippuen. Ostajan kannattaa ottaa kameroiden ominaisuuksista sen verran selvää, että ei päädy ostamaan puhelimen kameraan rinnastettavaa mallia.Kompaktikamerat ovat malleista pienimpiä  ja kuvan otto hoituu yhtä nappia painamalla. Osassa kameroissa on sisäänrakennettu zoom linssi, toisissa vakio linssi ja digitaalinen zoom, joka on yleensä puhelimia hieman voimakkaampi. Mukaan mahtuu myös pieni salama, ja useita ennakko asetuksia. Kompakti kameraa ostaessa kannattaa miettiä ovatko ne hintansa arvoisia, vai saako puhelimella otettua lähestulkoon saman tasoisia kuvia. Jos oma kännykkä in vanha, ja haluat erillisen kameran, nämä toimivat hyvin harrastuksen alkuaikoina, mutta pidä huolta että kamerasta löytyy myös jonkin verran manuaaliasetuksia, jotta voit aloittaa myös näiden opettelun. Kompaktikameroiden toiminta ominaisuuksissa on paljon eroja, joten pieni netti tutkimus ennen ostoa auttaa kovasti. Tavallisten kompaktikameroiden lisäksi markkinoille on viime vuosina ilmestynyt myös vahvemmilla manuaalisilla ominaisuuksilla varustettuja kompakti kameroita. Nämä antavat valokuvaajan määritellä valotus asetuksia omien mieltymystensä mukaan täysin itsenäisesti toisistaan. Nämä pienet kamerat kulkevat helposti mukana, ne mahtuvat taskuun tai käsilaukkuun, eivätkä kiinnittää itseensä huomiota. Tämä tekee niistä hyvin sopivia vaikkapa kaupunki valokuvaukseen. Ne eivät anna laukulle lisäpainoa, eivätkä kiinnitä valokuvauksen kohteiden huomiota.

Seikkailijan kuvausvarusteet

Aktiivisista harrastuksista saa yleensä näyttäviä valokuvia, mutta moni on huomannut että puhelimen ominaisuudet eivät välttämättä riitä extreme sääolosuhteissa, tai vauhdikkaassa menossa. Näitä varten on luotu kompaktit seikkailukamerat, joiden ominaisuudet ovat hyvin pitkälle samantyyppisiä kuin kompaktikameroiden, mutta ne ovat veden, täräyksen, ja kylmänkestäviä. Niiden pieni koko on etu vaihdikkaissa lajeissa, mutta niiden kuvaresoluutio on halpoja malleja huomattavasti korkeampi, tarjoten mahdollisuuden ammattimaisempien kuvien ottoon.Usea harrastaja investoi myös gopro kameraan, tai saman tyyppiseen kehoon kiinnitettävään kameraan. Vaikka ne tunnetaan parhaiten kyvystään kuvata action videoita, nämä mini kamerat voivat ottaa helposti myös korkea pixelisiä valokuvia.

DSLR-kamerat

Harrastuksen kehittyessä vakavampaan suuntaan, moni valokuvauksen harrastaja päätyy investoimaan DSLR-kameraan. Nämä kamerat ovat toiminnoiltaan hyvin samanlaisia, kuin vanhat filmikamerat, ne ovat kooltaan kompakti kameroita suurempia, ja valokuvaaja pystyy manuaalisesti vaihtamaan kameran linssin tilanteen mukaan.

Seikkailijan kuvausvarusteet

DSLR kameroiden rinnalle on viime vuosina ilmestynyt useita kompakteja peilittömiä kameroita. Nämä ovat vanhanaikaisia digikameroita pienempiä, mutta niiden ominaisuudet ovat hyvin pitkälle saman tyyppiset, esimerkiksi kaikki valotusasetukset ovat manuaalisia, ja linssi valikoimat ovat samat kuin suuremmissa malleissa. Peilittömät kamerat täyttävät loistavasti useimpien harrastajakuvaajien vaatimukset, ja niitä on alkanut viime vuosina näkyä myös ammattikäytössä.