Valoku

Valokuvaus: Harrastuksen aloitus

Valokuvaus harrastus on helppo aloittaa vaikkapa älypuhelimen voimalla. Vaikka usea harrastaja päätyy ostamaan järeämpää laitteistoa taitojen kehittyessä, todellisuudessa paras kamera on se joka sattuu olemaan mukana sillä hetkellä. Valokuvaajan tärkein työkalu on loppujen lopuksi oma kuva silmä, ja se kehittyy loppujen lopuksi vain kuvia ottamalla.

Miten päästä alkuun

Suomesta ei varmasti löydy kovinkaan montaa henkilöä, jotka eivät elämänsä aikana ole ottaneet yhtäkään valokuvaa. Perusteet ovat helpot, osoita kamera kohdetta päin, rajaa mieleisesti, paina nappia, ja tarkasta onko kuva mieleinen. Kunhan se on laillinen, kuvaus kohde ei ole koskaan väärä tai oikea, joten lähde rohkeasti vaan napsimaan kuvia mielenkiintoisista kohteista.

Siinä missä filmikameroiden aikana valokuvaajat joutuivat odottamaan kehityksen loppuun nähdäkseen olivatko kuvat onnistuneita vai eivät,ja jos käytössä ei ollut omaa pimiötä, valokuvaaja joutui maksamaan jokaisesta kehitetystä kuvasta. Tämä on onneksi muuttunut digitaalisen valokuvauksen yleistymisen myötä, ja harrastuksen nykypäivänä aloittava pystyy tarkistamaan omien otosten onnistuneisuuden saman tien puhelimesta tai kamerasta. Hyvä harjoitus alkuun pääsyn kannalta voisi olla vaikkapa päivittäisen minimi kuva rajan asettaminen. Lupaa itsellesi ottaa joka päivä esimerkiksi viisi kuvaa joista kaikilla tulee olla eri aihe. Lisähaastetta kuvaukseen saa kun päättää näiden aiheet ennakkoon. Nämä itse asetetut pakotteet ja rajoitukset auttavat tekemään valokuvauksesta rutiinia. Valokuvaajan silmä myös kehittyy harjoitusten kautta, ja ennenkuin huomaatkaan, reagoit kuvaus tilanteisiin nopeammin, ja otat parempia kuvia. Aseta joka viikko pieni määrä aikaa kuvien läpikäymiselle, ja opeta itsellesi tiettyä ankaruutta heti alusta. Jos kuva ei ole hyvä, poista se tiedostosta. Jos tämä ei tapahdu heti alusta asti, päädyt lopulta monien tuhansien kuvien arkistoon, jossa ihailun arvoiseet kuvat hukkuvat roskan sekaan. Omien kuvien ottamisen lisäksi uuden harrastajan kannattaa tutkailla muiden valokuvaajien teoksia. Hyvän silmän kehittäminen on erottamattoman tärkeää onnistuneiden valokuvien ottamisen kannalta, ja usein ulkopuolisten vaikutteiden etsiminen auttaa tässä kovasti. Yksi hyvä harjoitus on suosittujen valokuvien täydellinen toistaminen. Hajoita kuva mielessäsi osiin joista se muodostuu, asetelma, valot ja valotus, kameran asetukset, liike, värit, ja muut elementit jotka auttavat impaktin luomiseen. Kun nämä ovat selvillä, yritä luoda valokuva uudestaan kotoisilla välineillä.

Kavereiden kanssa harjoittelemassa

Valokuvausta voi helposti harrastaa yksinään, ja taiteenlajin teknisten puolien oppimiseksi löytyy paljon informaatiota sekä netistä että kirjojen sivuilta. Useat saattaisivat kuitenkin löytöää samanmielisestä kaveriporukasta lisämielenkiintoa harrastuksen ylläpidolle, ja omien taitojen kohottamiselle. Monista kunnista ja kaupungeista löytyy hyvin järjestäytyneitä kameraseuroja, ja sekä työväenopistot että kansanopistot järjestävät asiaan erikoistuneita kursseja. Isommissa kaupungeissa järjestetään myös paljon erikoiskursseja yksityishenkilöiden tai yritysten johdosta. Nämä saattavat pyöriä tietyn aihealueen, kuten luonto-, lemmikki-, tai vaikkapa potrettikuvauksen ympärillä. Kiva idea saattaisi myös olla valokuvaus lomalle lähteminen. Näitä lomia järjestetään ympäri maailman, ja harrastajat voivat valita esimerkiksi vedenalaisen valokuvauksen kursseista Thaimaassa, seikkailu lomasta Mongoliassa, ja rennosta maaseutu lomasta Italiassa. Uusien kohteiden kuvaaminen saa luovat mehut virtaamaan, ja taitavat opettajat ohjaavat kaikentasoisia kuvaajia parempiin tuloksiin. Jos lomat ja kurssit eivät ole mahdollisia syystä tai toisesta, netistä löytyy myös paljon digitaalisen valokuvauksen kursseja, joissa koko opetusohjelma järjestyy sähköisesti. Näiden aikana oppilaat saavat asiantuntevalta opettajalta harjoituksia kurssin nettisivulla, ja palautetta inne lataamiinsa kuviin. Jos rahat ovat vähissä, harrastajat voivat myös hankkia tietoa ilmaisilta kursseilta, jotka sisältävät harjoituksia, oppaita, ja ohjeita, mutta eivät anna palautetta kuvista ja oppilaan etenemisestä valokuvaus taiteen saralla.        

Kavereiden kanssa harjoittelemassa