Valoku

Valokuvaus: Kuvien julkaisu

Digitaalinen valokuvaus on helpottunut huomattavasti viimeisen vuosikymmenen aikana, ja tätä kautta sen harrastajien määrä on moninkertaistunut. Usea tekee valokuvausta ajattelematta sitä sen kummemmin harrastukseksi, ja julkista levitystäkään ei mietitä nykypäivänä napin painallusta enempää.

Valokuvauksen tosissaan ottavien kannattaa kuitenkin olla selvillä siitä, miten omat tuotokset voi saada mahdollisimman useiden ihmisten eteen. Tämä kasvattaa mainetta luovana valokuvaajana, ja julkinen palaute auttaa tyylin kehitymisessä ammattimaisempaan suuntaan. Hyvän silmän ja teknisen taidon omaava valokuvaaja voi myös helposti lähteä ansaitsemaan harrastuksellaan rahaa. Vaikka tämä ei välttämättä ole tarpeeksi koko elannoksi, se auttaa varmasti jonkin verran harrastus välineiden hankinnan kanssa.

Valokuvat julkiseen levitykseen

Monella valokuvaajalla on jo valmiiksi käytössä Facebook ja Instagram tilit, ja jos ei ole niin ne saa hankittua suhteellisen helposti. Sosiaalisessa kuvien jakaminen hyvin helppoa, ja Instagram tilin seuraajien määrä nousee nopeasti, jos kuvat ovat sen arvoisia. Valokuvaajan kannattaa miettiä selkeää tyyliä sosiaaliselle medialleen, ja tarvitessa avata vaikkapa useampia tilejä valokuvauksen eri kohteille. Instagram on hyvin helppokäyttöinen sovellus johon omasta älypuhelimesta voi ladata kuvia sekunneissa. Sovelluksen sisäisillä filttereillä, ja editointi mahdollisuuksilla, kuvista saa entistä kauniimpia ja vaikuttavampia. Sekä sovellus, että siihen liittyvä tili ovat ilmaisia. Lisää seuraajia itselleen voi hankkia miettimällä kuviin liitettäviä hashtag fraaseja tarkoin, lataamalla vain laadukkaita ja inspiroivia kuvia, sekä olemalla itse aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Hieman vanhanaikaisempi, mutta edelleen hyvin voimakas netti ohjelma kuvien jakamiseen on Flickr nettisivu. Siinä missä Instagram keskittyy hyvin pitkälle elämäntyylien myymiseen valokuvien kautta, Flickr on oikeasti tarkoitettu valokuvaajille. Flickr on kauniisti suunniteltu sivusto, joka toimii helposti portfoliona aloittelevalle valokuvaajalle, ja sivuston galleria mahdollistavat kuvien julkaisemisen laajemmalle yleisölle. Netin lisäksi useilla paikkakunnilla on edelleen toiminnassa vanhoja hyviä gallerioita, joiden näyttelyt saattavat tarjota lisä täytettä. Lisäksi valokuvia saatetaan tarjota paikallisten ravintoloiden ja kahviloiden seiniä koristamaan, joten rohkeasti vaan ottamaan yhteyttä paikkakunnan yrittäjiin.

Laita harrastus ansaitsemaan kulunsa takaisin

Harrastaja valokuvaajalla on mahdollisuus myös laittaa kuvat ansaitsemaan netissä rahaa. Microstock sivustot ottavat vastaan hyvälaatuisia kuvia, jotka julkaistaan heidän sivuillaan tarjolla halukkaille ostajille. Sivustot ottavat oman osansa myyntihinnasta, ja määrät vaihtelevat huomattavasti. Tämän tyyppisillä sivustoilla menestyvät selkeästi tietyn tyyppiset valokuvat, joten tee hieman ennakko tutkimusta niillä jo valmiiksi olevista kuvista ennen omiesi lataamista.Stock valokuvien lisäksi valokuvaajat voivat helposti myydä tuotoksiaan oman blogin kautta, tai sivustojen kuten Visual Societyn tai ImageKindin kautta. Näissä vaihtoehdoissa on se hyvä puoli että 100% tuotoista päätyy valokuvaajalle itselleen. Tarvittavien taitojen ja portfolion kartuttua harrastajavalokuvaaja voi lähteä tarjoamaan taitojaan myös osa-aikaisena freelancer kuvaajana. Kuvaajille löytyy kysyntää useilta eri alueilta, ja esimerkiksi taitaville juhla ja hääkuvaajille löytyy varmasti aina hommia. Tämän lisäksi valokuvaajan on helppo erikoistua vaikkapa lemmikkieläin, potretti, tai urheilu valokuvaajaksi.  Omia palveluitaan voi mainostaa vaikkapa Facebookin paikallisten sivustojen kautta, mutta parhaiten asiakkaita löytyy maineen leviämisen kautta.Freelanceriksi lähtevän, tai netissä kuviaan myyvän valokuvaajan, kannattaa ottaa tarkasti selvää verotukseen liittyvistä kuvioista. Pienetkin tulot on ilmoitettava verottajalle, ja ne vaikuttavat osaltaan koko vuoden veroihin. Palveluitaan tarjoavan on myös hyvä miettiä onko kuvien ottamiseen ja niiden jälkikäsittelyyn oikeasti aikaa. Liikoja lupailevat valokuvaajat aiheuttavat varsinkin juhlien jälkeen suuria murheita asiakkailleen, ja jos aikaa ei löydy on reilumpaa että heillä on mahdollisuus palkata aito oikea ammattilainen.

Laita harrastus ansaitsemaan kulunsa takaisin