Valoku

Valokuvaus


Valokuvaus on harrastus, jota lähes jokaisella meillä on mahdollisuus harrastaa.

Se on rentouttava harrastus, jonka parissa pääsee kokemaan mitä erilaisempia asioita. Voit joko rentoutua kauniissa luonnossa, napsien luontokuvia Suomen kauniista luonnosta ja sen eläimistä tai kukista. Tai voit päästä valokuvauksen varjolla erilaisiin tapahtumiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi koiranäyttelyt tai vaikkapa syntymäpäiväjuhlat. Kuvaus ei siis välttämättä ole yksinäinen harrastus, sillä sen parissa voit päästä tapaamaan uusia ihmisiä. Valokuvausta voi siis harrastaa monella tavalla. Voit kuvata omaksi iloksesi tai toimia valokuvaajana ystäviesi tapahtumissa. Kuvaus omaksi ilokseen on mitä rentouttavin harrastus. Se lievittää stressiä ja sen kautta pääsee toteuttamaan omaa luovuuttaan. Voit vaikkapa napata omat luontokuvasi ja teettää niistä tauluja. Monet kuvaavat omia tai sukulaistensa lapsia. Ovathan he aivan mainioita kuvauskohteita. Entäs sitten kuvausvälineet? Aloittelija voi aivan hyvin ostaa käytetyn kameran. Kameran ei ole pakko olla uusinta huutoa oleva kallis huippukamera, vaan harjoitteluun riittää edullisempikin vaihtoehto. Nykyään useimmilla on älypuhelin, joiden kamerat kehittyvät koko ajan. Puhelinten kamerat vastaavatkin jo huippukameroiden laatua ja niillä on mahdollista ottaa huikeita kuvia. Lisäksi niiden resoluutio on tarpeeksi suuri teettämistä varten. Harjoittelua voi siis toteuttaa lähes millä tahansa kameralla. Näin saat kokemusta sommittelusta, värien miettimisestä ja esimerkiksi oikean kohteen tarkennuksesta. Opit, mikä miellyttää silmää ja saat harjoiteltua eri kuvakulmien käyttöä. Voit myöhemmin siirtyä kalliimpiin laitteisiin, mikäli haluat.

Ammattina valokuvaus

Valokuvaus voi olla myös ammatti. Voit suorittaa valokuvaajan ammattitutkinnon jossain Suomessa löytyvästä oppilaitoksesta. Ja niitä löytyy runsaasti. Valokuvaus on ammatti, jonka parissa pääset toteuttamaan itseäsi ja voit päästää luovuutesi valloilleen. On siis tärkeää, että valokuvaajaksi haluava rakastaa kuvaamista ja sommittelua. Pelkkä koulutus ei tee loistavaa kuvaajaa. Lisäksi tarvitaan paljon pitkäjänteisyyttä, sillä valokuvaajat työskentelevät usein freelancerina tai yrittäjänä. Voit keikkailla esimerkiksi häissä, konserteissa, ulkotapahtumissa tai missä vain, missä valokuvaajaa tarvitaan. Lisäksi vielä henkilö- ja lemmikkikuvaukset. Kuvaan ammatti voi siis olla erittäin vaihtelevaa, sillä kuvauskohteita on loputtomasti. Mikäli haluat tehdä valokuvausta työksesi, tulisi myös osata muita asioita, kuten valokuvien muokkaus tietokoneella. Tähän on olemassa huippuohjelmia, joilla onnistuu millaiset muokkaukset vain. Ammattikuvaajat muokkaavat kuvansa usein ennen kuvien luovutusta lopulliselle asiakkaalle. Näiden ohjelmien käyttö opetetaan koulutuksen aikana, mutta voit opetella käyttämään niitä myös omatoimisesti. Usein ohjelmat toimivat myös suomeksi, mutta olisi hyvä osata alan sanastoa, sillä monet ohjelmat toimivat englanniksi. Voit kokeilla kuvanmuokkausta esimerkiksi Adoben Photoshopilla tai Corelin Paint Shop Pro:lla. Näistä on saatavilla ilmaiset demoversiot, joita voit kokeilla ennen itse ohjelman ostamista. Mikäli haaveilet valokuvaajan urasta, mutta et ole varma, mitä kautta alalle tulisi suuntautua, voit kysyä asiaa muilta kuvaajilta. Ehkä olet törmännyt jonkun ammattikuvaajan upeisiin kuviin sosiaalisessa mediassa ja mietit, kuinka kyseinen kuvaaja on tullut niin taitavaksi? Mitä kouluja hän on käynyt vai onko itseoppinut? Asia selviää kysymällä. Ja kysyminen onkin nykyään erittäin helppoa, sillä todella monella valokuvaajalla on esimerkiksi Facebook-profiili, jonka kautta kysymyksen lähettäminen on helppoa. Voit saada suurta inspiraatiota lähteä samalle polulle ja mahdollisuutesi ovat samat kuin muillakin jo ammattilaisilla kuvaajilla.

Ammattina valokuvaus

Miksi et lähtisi tekemään rakkaasta harrastuksesta ammattia? Eikö olisikin mahtavaa, jos voisit tehdä työksesi luovaa ja hauskaa työtä, josta pidät muutenkin? Valokuvaus on tällainen työ ja lisäksi kuvaajan ei tarvitse työskennellä joka päivä samassa työpisteessä, vaan maisemat ja kuvauskohteet vaihtuvat jatkuvasti.