Valoku

Valokuvauskurssit

Valokuvaaminen on nykyään suositumpaa kuin koskaan, eikä vähiten älypuhelimien kehittymisen ja somen esiinmarssin ansiosta. Digikameroissa tekniikka tulee entistäkin monipuolisemmaksi, eikä myöskään valokuvaamista säästellä vain erikoistilanteisiin kuten häihin ja hautajaisiin, vaan kuvaamisesta on tullut jokapäiväistä, tilanteessa-kuin-tilanteessa tapahtuvaa. Siksi moni saattaa ajatella, että valokuvaaminen on helppoa kuin heinänteko, suorastaan rutiininomaista, mutta kun sitten jossain tilanteessa ikuistettu hetki esittäytyykin kuvassa tärähtäneenä, väärin valottuneena ja vinksahtaneena, menee sormi suuhun; ei tämä ollutkaan aivan lastenleikkiä! Siksi saattaakin olla hyvä ottaa oma kamera ja kuvaustekniikka haltuun menemällä valokuvauskurssille. Eikä tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, sillä nykyään tarjolla on runsaasti erilaisia kursseja ja koulutuksia, joten jokainen löytää varmasti omansa. Ja halutessaan voi lähteä sitä mertakin kauemmas: valokuvauskurssin voi käydä vaikka New Yorkissa! Mutta mitä siellä valokuvauskurssilla oikein oppii? Mietitäänpä hetki joitain hyviä syitä mennä valokuvauskurssille.

Miksi mennä valokuvauskurssille?

Onko sinulla uusi järjestelmäkamera, ja olet nyt selaillut ahkerasti sen ohjekirjaa huomataksesi vain, että eipä niitä tajunnanräjäyttäviä kuvia tullutkaan vain ohjeita lukemalla. Eipä niin yleensä käykään. Sen sijaan, jos sinulla on kokenut, taitava opettaja, joka näyttää kädestä pitäen ja käytännössä, kuinka kameraa käsitellään, kuinka valotusta säädellään, miten tarkennetaan ja miten erilaisia kuvausohjelmia käytetään, on oppiminenkin aivan erilaista. Tällaisella kurssilla saa todella haltuunsa oman kameransa ulottuvuudet, ja vaikka sinulla olisikin kokemusta järjestelmäkameroiden käytöstä, on hyvä päivittää tiedot ajan tasalle, tekniikka kun menee sen verran huimaa vauhtia eteenpäin. Näin saat valokuvausharrastukseesi työkaluja, joista on iloa pitkälle eteenpäin – taidot kun sitten paranevat vain harjoittelemalla ahkerasti.

Onko pakko palata koulun penkille housun takapuolta kuluttamaan, saatat ihmetellä. Ei ole. Nykyään tarjolla on myös verkkokursseja, ja ne jos mitkä ovat kuin taivaan lahja kiireiselle ihmiselle, sillä voit itse päättää opiskelusi ajankohdan ja paikan. Ei hassumpaa, jos voi istua omalla kotisohvalla villasukat jalassa ja kahvikuppi kädessä ja opiskella samalla valokuvauksen saloja! Ja jos mieleesi muistuu samalla jokin kuvaustekniikka tai -kikka minkä opit edellisellä viikolla mutta et muistakaan aivan tarkkaan, kuinka se käytännössä sujuu, voit mennä tarkistamaan asian heti verkon kurssimateriaalista. Saman tien voit myös asetella ne villasukat ja kahvikupin kauniisti ja kokeilla sitä oppimaasi kuvauskonstia! Toki joissakin tapauksissa voi olla oppimisen kannalta parempi saada ohjausta ja rohkaisua kasvotusten, joten tärkeää on miettiä, mikä sopii parhaiten itselle. Kuvankäsittelyn perusteet on myös asia mikä on hyvä osata, sillä kuvien arkistointi ja järjesteleminen nopeutuvat digitaalisten työkalujen avulla, ja kuka tietää, ehkä jossain vaiheessa sitä kuvan muokkausta ja kuvien työstämistä tarvitaankin, digikameran käyttö kun ei ole aina niin helppoa kokeneellekaan kuvaajalle.

Edistyneemmille kuvaajille

Kun sitten ollaan jo kokeneempia kuvaajia ja perusasiat ovat hallussa, on aika siirtyä sellaiselle kurssille, missä ei keskitytä enää valokuvaamisen teoriaan, vaan aletaan harjoitella kuvallista ilmaisutaitoa. Kuvat voivat olla teknisesti onnistuneita, mutta ehkä niistä puuttuu elävyys ja syvyys, tai värien käyttö ei ole sitä mitä se voisi parhaimmillaan olla. Näillä kursseilla oppii myös, miten käyttää kameraa erilaisissa tilanteissa ja olosuhteissa – sateinen päivä ei olekaan este kauniiden ja mieleenpainuvien kuvien ottamiseen, vaikka hääparista. Opit vangitsemaan hetkiä ja käyttämään salamaa kekseliäästi: sanalla sanoen opit käyttämään omaa mielikuvitustasi ja taiteellisuuttasi. Näin voit saada todella paljon inspiraatiota ja aivan uudenlaisia onnistumisen tunteita valokuvaamiseesi. Loppujen lopuksi, elämä on taidetta, ja taide on elämää – ja tämä pitää paikkansa myös silloin kun tapahtumia, tunnelmia ja hetkiä vangitaan kameran avulla säilyviksi, mieliinpainuviksi muistoiksi.