Valoku

Vedenalainen valokuvaus

Olet varmasti monta kertaa ihaillut aikakauslehdissä tai muissa vastaavissa julkaisuissa näkemiäsi upeita, värikkäitä kuvia vedenalaisesta maailmasta. Kenties olet ajatellut kuinka kiehtovaa olisi itsekin päästää luovuutensa valloilleen ja ottaa toinen toistaan hienompia kuvia kaloista, vesikasveista, simpukoista, tai vaikka ihan kanssasukeltajista. Mutta mitä pitää ottaa huomioon, kun kuvataan veden alla? Onko se kovin vaikeaa, tai kallista? Luodaanpa hetkeksi katsaus vedenalaisen valokuvaksen saloihin.

Mitä tarvitaan kuvaamiseen veden alla?

Vedenalainen valokuvaaminen tapahtuu tavallisimmin sukeltamisen tai ihan uimisen yhteydessä niin, että kamera tai ainakin objektiivin etulinssi on veden alla. Ei siis tarvitse välttämättä aloittaa kuvausharrastusta hankkimalla sukellusvälineitä, vaan voi kokeilla kuvaamista, vaikka uima-altaassa. Jos haluaa kuvata yhtä aikaa vedenalaisia ja -päällisiä kohteita, voi etulinssiä pitää osittain veden pinnan alla ja osittain yläpuolella.

Välineet ja kuvaustekniikka tietystikin poikkeavat normaalista valokuvaamisesta. Kameran täytyy olla vedenpitävä, tai se voidaan sulkea vedenpitävään, läpinäkyvään suojukseen. Kuvatessa kamera pyritään saamaan mahdollisimman lähelle kohdetta, sillä syvemmälle mentäessä auringonvalon pitkät aallonpituudet suodattuvat, ja värit ja kontrastit vähenevät ja vaimenevat. Objektiiveista laajakulma- ja makro-objektiivit ovat erittäin sopivia vedenalaiseen kuvaukseen, ja myös salamalaitetta voi käyttää värien esiintuomisen avuksi. Jos mietit vedenalaisen kuvaamisen kalleutta, ei hätää; alkuun pääsee parilla satasella. Tietysti tähänkin harrastukseen saa uppoamaan, vaikka tuhansia euroja halutessaan.

Vinkkejä ja neuvoja

Jotta saisit kaiken ilon irti veden alla valokuvaamisesta, on syytä ottaa huomioon muutamia seikkoja. Aivan aluksi on järkeenkäypää miettiä, miten suojaat kuvauskalustosi. Markkinoilta löytyy nykyään jo valtava määrä tarvikkeita vedenalaiseen kuvaamiseen, mutta aloittelijan ei ehkä kannata rynnätä ostamaan ensimmäiseksi sitä kalleinta vedenalaiskameraa, vaan kokeilla alkuun suojakoteloita tai -pusseja, joita löytyy sekä kameroille että puhelimille.

vedenalainen kamera

Pinnan tuntumassa kuvatessa auringonvalo vielä läpäisee hyvin veden, ja kuvaaminen onnistuu ilman sukellus- tai snorklauslaitteita. Tästä voikin olla hyvä aloittaa kuvaamisen opetteleminen. Kameran kanssa kannattaa mennä lähelle kuvauskohdetta, jotta yksityiskohdat saataisiin erottumaan. Sitten kun otetaan avuksi snorkkelit tai sukellusvarusteet, ovat mahdollisuudet kuvaamiseenkin paremmat.

Vedenalainen maailma ja sen kuvaaja ovat molemmat jatkuvassa liikkeessä, jolloin tarkentaminen kohteeseen on haastavampaa kuin normaalisti. Erilaisten tarkkuusasetuksien vaihtamista voikin harjoitella ihan kuivalla maalla ennen kuvausreissua. Yksi vinkki on laittaa kamera alkuun makroasetuksille, jolloin kuvauskohde tallentuu läheltä kuvattaessa hyvin, eikä otoksessa näy pelkästään vettä. Kun liikutaan kameran kanssa veden alla, on syytä tehdä kaikki rauhallisin liikkein, ettei hiekka tai vedessä leijuva lika kulkeudu turhaan kameran linssin eteen.

Kun sitten olet jo harjaantuneempi, ja perusasiat alkavat olla hallussa, alkaa mielikuvituksen ja luovuuden lento. Miltä tuttu ranta näyttää, kun kuvaat sitä juuri tämän kiven takaa? Miltä näyttävät vesikasvien pinnan alla olevat osat? Aivan uusi maailma syntyy, kun kuvataankin pinnan alta ylöspäin! Uusia, kiehtovia yksityiskohtia alkaa löytyä entistä enemmän. Et ole ehkä huomannut ennen miten upean näköinen täplärapu on, kun se poseeraa omassa ympäristössään, tai miten värikäs rakkolevä tai rasvakala onkaan. Nyt voit ikuistaa mielenkiintoisten kuvakulmien avulla mökkirantasi ihmeet tai vedessä sukeltavan kaverisi hassut ilmeet.

Jos sitten tähtäimessä on Thaimaan kirkkaat vedet tai Australian ainutlaatuiset koralliriutat, on vedenalaisen kuvaamisen mahdollisuudet vieläkin paremmat. Totta kun puhutaan, Suomen vesistöt ovat pimeitä kuvausympäristöjä, ja täällä vedenalaiskuvaaminen on vielä suhteellisen harvinainen ja erittäin vaativa luontokuvauksen muoto. Mutta voidaankin ajatella, että jos olet kannuksesi ansainnut Suomen haastavissa olosuhteissa, on korallimeren onkalot ja värikkäät kalat helpompi ottaa haltuun. Kuitenkin, missä tahansa päin maailmaa kuvaatkin, kohtaat varmasti mieleenpainuvia mereneläviä ja uskomattoman hienoja vedenalaisia maailmoja. Antoisampaa ja palkitsevampaa harrastusta onkin vaikea kuvitella.